Jela jsem zrovna na pohovor do jednoho nejmenovaného obchodního řetězce, seděla jsem v tramvaji a všimla jsem si letáčku na Akademii podnikatelek pořádanou Svazem podnikatelek České republiky. A jen jsem se tak zasnila a říkala jsem si: ,,Kéž bych měla dost peněz, abych mohla začít podnikat“. Večer mi to nedalo, pořád mi v hlavě ležel Svaz podnikatelek, tak jsem to napsala do Googlu a omrkla jsem stránky Svazu. Náplň seminářů vypadala moc dobře, poslední 4. běh, financováno EU, atd. a já jsem právě začala zařizovat přesušení studia na VŠ na jeden semestr, takže mám půl roku relativně čas, hned druhý den jsem tam musela zavolat. Tenkrát jsem mluvila poprvé s Alenou Jankotovou, která zrovna začínala dovolenou, ale řekla mi, že se mám spojit s Monou Nechvátalovou, ale že kurz už je téměř naplněn. Byla jsem smutná, že mi tato příležitost asi proteče mezi prsty. Nicméně s Monou Nechvátalovou jsem se sešla a vychrlila jsem na ni své nápady a ona mě do kurzu vzala.

Asi za týden bylo první setkání lektorů a účastnic. Tam jsem zjistila, že budu jedna s nejmladších účastnic, jelikož jsem šla do školy o rok dřív, už jsem si zvykla být všude jako pídě. V té době jsem byla ještě plná zklamání sama ze sebe, protože jsem neudělala jednu zkoušku a nemohla jsem jít ke státnicím. Byla jsem velmi nešťastná v sedmiletém vztahu a spousta dalších věcí mě deptala. Jediné co mě těšilo, bylo narození mého prvního synovce Mikuláška. Jsem velice ráda, že tohle období mám za sebou, ale není to o tom, že problémy samy odejdou a vše se zalije sluncem. Je to všechno o tom, jak se člověk dívá na svět, s kým se potkává a hlavně, jak je šťastný sám se sebou. A já jsem díky kurzu plná sebevědomí, chutě do práce a hlavně plná lásky k sebe sama, i když jsou to věci, které se asi v žádném kurzu nenaučíte, ale jsou nepostradatelnou věcí každého podnikatele a mně je kurz ukázal a nasměroval mě tam. Proč o tom vlastně píšu? Protože kdybych seděla doma u televize, nikdy bych si tyto věci neuvědomila. Velký podíl na tom měla skvělá lektorka Marie Princlová, která v každém z nás zapálila jiskru a patří jí můj velký dík.

Jaká byla vlastně náplň kurzu? Kurz začal základními informacemi k podnikání, takže jsme projeli různé formy podnikání, právní vztahy a věci na, které si máme dávat pozor. Dále následovaly ekonomické základy, projeli jsme účetnictví, daně a další náležitosti, kterým se v podnikání nevyhnete. Když jsme se dozvěděli, jak na to, bylo potřeba se naučit se prodat. Proto nás čekalo prolétnutí marketingem, kde jsme plnily i domácí úkoly. Na dalším semináři, jsme se učili prezentovat a komunikovat, dokonce jsme se nahrávali na video kameru a rozebírali jsme obsah prezentace, grimasy, dýchaní, atd. Poté nás navštívili bankéři a naučily jsme se počítat rentabilitu firmy, a jak to chodí při žádání o úvěr. Dále jsme rozebíraly samy sebe, jaké zaměstnance máme přijmout atd. Jelikož jsme ženy a rodina bude vždy na prvním místě, bylo důležité naučit se sladit pracovní a rodinný život. Potom bylo potřeba upevnit si sebevědomí a získat pořádnou motivaci. Nebyla zapomenuta ani dnes již nepostradatelná IT gramotnost. Nakonec jsme se naučily udělat si business plán a kurz byl ukončen jeho obhajobou a nejlepší business plán byl finančně ohodnocen. Tím to ovšem nekončí, zjistili jsme, že bez sebe nemůže být a tak se každý měsíc scházíme a vedeme úžasné networkingy. Svaz podnikatelek se taky o nás stará a dále pro nás pořádá kurzy např. kurz asertivity. Je třeba nezakrnět a stále se vzdělávat a je báječné, že Svaz nám toto umožňuje.

Nyní už mám zkoušku hotovou a ani ne za měsíc bych mohla jít ke státnicím, ale ať už to letos dopadne jakkoli, jsem teď paradoxně ráda, že to minulý rok dopadlo, jak to dopadlo, a já jsem mohla být účastnicí Akademie pro podnikatelky. Hodnotím ho velice kladně a považuje znalost všech odvětví, které jsme prošli jako podnikatelské minimum.

Pokud chcete začít podnikat: najděte díru na trhu, dělejte to, co Vás baví, dělejte to vždy na 100% a výsledek se dostaví. Pořád si hlídejte příležitosti a hrozby, aby Vám něco neuniklo a všechno si 2x dobře propočítejte. Pomozte nám shodit z podnikání kabát nejistoty a nebezpečí. Podle mě zaměstnání žádná jistota není, co když v 55letech Vám Váš nadřízený zruší pozici a vy budete bez práce? Pak se budete mlátit do hlavy, že jste obětovali 30let života firmě, která si nevážila ani Vás ani Vaší práce. A přitom jste mohli dělat to, co milujete a mohli jste být tisíckrát lepší než někdo, kdo chce jen profitovat. A já miluju módu a jsem módní návrhářka, takže buduji firmu Milujeme Módu a již brzo bude spuštěn web. Moc se těším na svou práci, která je mým koníčkem a moji velkou láskou.

Autorka: Erika Kučerová

osvedceni